Brf Eldaren 10

Historia om fastigheten, berättad av Lena Landström

Fastigheten Eldaren 10 uppfördes 1912-1913. Arkitekt var S Kjellberg, byggherre E Zarmén och byggmästare N Holmström. Huset ägdes sen av Wendla Carlsson. Jag vet inte från vilket år, men i ett dokument från 1927 i Stadsbyggnadskontorets arkiv framgår att hon då var ägare. Senare övertogs huset av hennes son Harald Carlsson, som var ägare ända fram till tidigt 80-tal. Den första renoveringen gjordes 1938 då centralvärme installerades och lägenheterna mot Rörstrandsgatan fick badrum.

1977 i maj flyttade Olof och jag in med våra två killar, 1 och 3 år gammla, i femman på fyra trappor. Då var vi bland de yngsta i huset. Ovanpå oss bodde Helfrid och Carl-Erik Taube, som flyttat in 1943 och under Erik Lindberger inflyttad 1933. Mitt emot oss i trerummaren (som då var en fyrarummare) bodde Hillmans, han f.d. rektor och hon f.d. lärarinna. De hade flyttat hit 1934. Hjalmar Mehr hade femman på två trappor. När vi kom var den uthyrd i andra hand, eftersom han då var borgmästare hade han tjänstebostad.

Före renoveringen 1985 fanns det 10 tvårummare på Birkagatan och på Rörstrandsgatan 5 femrummare, 5 fyrarummare och 10 ettor. Tandläkarmottagningen och cykelrummet var gården med soptunnor, cykelstall och piskställning. Inga möbler och inget grönt utom mossan i asfaltsprickorna. På vinden fanns lägenhetsförråden och i källaren en omodern tvättstuga. I Seven Elevens lokal låg Birka Musik (nu längre upp på Birkagatan). Att de var specialiserade på trummor kunde man höra inne på toaletten, (rör leder ljud bra). Frisören fanns. Fast det var en annan frisör. Pizzerian föregicks av en kemtvätt och konsthandeln av Finska bokhandelnt. Den som nu ligger på Birkagatan.

Villkoret för byggnadslovet för renoveringen var, att gränserna mellan lägenheterna inte skulle ändras, bara ettorna skulle slås ihop två och två. Det hade bland annat funnits planer på att femmorna skulle delas upp i tre delar. I praktiken struntade man i det avtalet utom för oss, som flyttade tillbaka, d.v.s. tre av femmorna.

Före renoveringen hade vi stora vackra fönster. Virket var prima, men fönsterbågarna var i stort behov av kittning och målning. Man valde det som då var mest lönsamt, d.v.s. satte in nya treglasfönster kompletta med karmar och allt, inuti de gamla karmarna. Överfönstren försvann, men för att det utifrån skulle se ut som om tvärposterna satt kvar, gjorde man en av de horisontella spröjsarna extra bred. De nya fönstren fick avsevärt mindre glasyta och ljusinsläpp. Tyvärr blev också gasspisarna utbytta mot dito el.

Men allt var inte dåligt. Vi fick en extra toalett och varmvatten på den gamla. Men hyran blev dubbelt så hög. När vi flyttade in 1977 var hyran för vår femma på 138 kvm 1.170 kr/mån. Det tyckte vi, var jättedyrt.

I ansökningen om byggnadslov 28 maj 1912 fanns ett portvaktsrum inritat i det nuvarande barnvagnsrummet + lite av tandläkarmottagningen. C:a 18 kvm med fönster mot gården, toalett, kokskåp och kamin. Först när man åtagit sig att ordna med ventilation, bifölls ansökan. Jag hoppas att portvakten inte hade en stor familj.